Kalendar Maja – Tzolkin

 

Kalendar Maja je kalendar na "svetlo dana" iznio dr. Jose Arguelles dugogodišnji istraživač majanskog znanja, kulture i njene civilizacije. Takođe, on je inicijator projekta širenja kalendara kao metode usklađivanja s prirodom i univerzumom te odbacivenje neprirodnog Gregorijanskog kalendara s kojim se trenutno služimo. Prema dr. Arguellesu Kalendar Maja kalendar nam može pomoći da izađemo iz sveukupne krize u koju je čovečanstvo potonulo te da što bezbolnije uđemo u novi ciklus.

Kalendar Maja kalendar je drevni, sveti kalendar stare majanske civilizacije koja je cvetala na području Srednje Amerike. Njegov drugi naziv je Tzolkin, sinhronar ili nebeski kalendar a povezan je uz delovanje kosmosa, putem Sunca na Zemlju i na sve što na njoj živi.

 

Kalendar Maja se sastoji od 20 pečata i od 13 brojeva a njihova međusobna kombinacija daje 260 dana ili jedan Tzolkin. Dan se u Majanskom kalendaru zove Kin i njega označava jedan glif i jedan broj. Isti glif i isti broj pojavi će se jedanput u ciklusu od 260 dana nakon čega ciklus kreće ispočetka.


Glif je povezan uz određeni simbol ili arhetip koji nosi posebna značenja.
Broj ima kvalitativnu a ne kvantitativnu ulogu te takođe nosi značenja. Dakle, glif i broj svojim utecajima daju određenu energetsku, vibracijsku kvalitet pojedinom danu.


Uz Tzolkin , Maye su koristile i kalendar "13 meseci" koji se sastoji kao što sam naziv govori od 13 meseci a svaki mesec se sastoji od 28 dana. Ovaj se kalendar temelji na Mesečevom ciklusu kruženja oko Zemlje i povezan je uz biološku aktivnost na Zemlji (mesečeve mijene).


Jedna godina sastoji se od 364 dana (13x28) plus jedan umetnuti dan koji se zove "Zeleni dan" koji predhodi Novoj majanskoj godini. Zanimljivo je spomenuti da je ovaj datum povezan uz helijakalni izlazak zvijezde Sirijus (tzv. pseći dani) i početak plavljenja Nila što nas upućuje na zajedničko porijeklo Majanske i Egipatske civilizacije.


Svaki mjesec u ovom kalendaru ima svoje ime i nosi određenu energiju ili vibraciju. Tako, datum iz predhodnog primera pada u 13. mjesec (zadnji mesec kalendara) koji se zove "Kosmički mesec" a njegova je uloga prijenos situacija i pojava u novi godišnji ciklus. Znači, mi u praksi pratimo dva kalendara, Tzolkin i kalendar "13 meseci".

Koja je svrha Majanskog kalendara?
Kao što smo na početku rekli drugo ime za Tolkin je "sinhronar". On nam služi da se upoznavanjem simbolike vladajućih energija samih kinova sinhroniziramo, uskladimo s energijama prirode i univerzuma kako bi živeli svesnije, bolje i ispunjenije.


Kalendara Maja je prije svega bio poznat po dugoročnom mjerenju vremena koje su izražavali u ciklusima. Dakle, majansko poimanje vremena je cikličko a ne linearno kao u današnjoj civilizaciji. To znači da se približno slične situacije, znanje, način života itd. ponavljaju nakon dugih vremenskih razdoblja. Takodje, javljaju se periodi ponovnog nastanka i ponovnog uništavanja formi. Slikovito prikazano, to je kretanje po kružnici s polazištem u jednoj tačci te ponovni dolazak u tu istu tačku.
Najpoznatiji je Kalendar Maja "Veliki ciklus" koji traje 5.125 godina. Započeo je 3113. godine pr. Hrista a završava 21.12. 2012. godine. Ovaj cikluse se dijeli na 13 baktuna a svaki baktun traje 400 godina. Dakle, mi se trenutno nalazimo u zadnjem 13. baktunu koji je započeo 1613. godine i koji završava 2012. godine, nakon čega započinje novi "Veliki ciklus".


Na Kalendar Maja nadovezuje se i astrologija. Maje govore da smo svi rođeni pod utjecajem jednog znaka (glifa, simbola) i jednog broja koji opisuju energije s kojima smo došli u ovaj život i koje dalje razvijamo. Svakom glifu pridodana je određena planeta pa tako možemo pratiti planetarne uticaje tokom različitih dana. Pomoću Majanske astrologije i kalendara možemo određivati povoljne i nepovoljne dane za preduzimanje aktivnosti u kojima su energije univerzuma nama naklonjene odnosno nenaklonjene.

PLAVA RUKA

 

Plava ruka je kapija, otvaranje, prolaz od jednog nivoa razumijevanja ka drugom. Ključ za razumijevanje Plave Ruke je meditacija: „Ja sam, zbog svog tankog vela, prolaz ka drugim dimenzijama. U mom kraju sadržan je i moj početak. Kapija inicijacije te čeka.“ Plava Ruka je sedmi ili zadnji arhetip u ciklusu razvoja prvobitnog bića. Ona predstavlja snagu pronađenu u dovršetku. Plava Ruka predstavlja – zatvaranje, koje je ustvari otvaranje ka narednom nivou postojanja bića.

 

Kako je obilježje tekuće vode kretanje , tako je i Plava Ruka povezana sa procesom plesa, mudrama i ljepotom. Ovo kretanje je metafora za uspone i padove u životu.U meditaciji sa Manikom, doživi kvalitetu kretanja koja je ljepota kosmičkog plesa. Sjeti se ove esence (suštine) i ove fluidnosti u vremenima kada ti život donese krutost ili odsustvo ljepote.

 

Plava Ruka predstavlja „put ljepote“, sposobnost da se vidi unutrašnja ljepota u sebi i u svim stvarima. Živjeti „put ljepote“ zahtijeva da se bude u svojoj punoj ljepoti i snazi. Iz te ljepote i snage, autoritet tvog vlastitog sopstva prirodno teče. Ovo je pozicija gdje je tvoj ego usklađen sa Božanskom Voljom. Kad si u potpunosti utemeljena u svojoj ljepoti i moći, sama tvoja prisutnost dovoljna je da u drugima izazove poriv da budu ono što oni jesu. Prema Mayama, Plava Ruka predstavlja jelena, nježnog, dostojanstvenog, svjesnog vodiča koji obitava u fluidnoj ljepoti i milosti, u otvaranju i razotkrivanju.

 

Suština Plave Ruke je sadržana u metafori valova. Val ima mnogo faza, od početnog impulsa, preko krijeste do završetka rasta i njegovog ponovnog stapanja sa okeanom. Plava Ruka te povezuje sa većim okeanom i otkriva ti obale tvog istinskog identiteta. Ako se identificiraš sa borbom sa kovitlacima i olujama, to je onda lekcija koju ćeš privući sebi. Ako se identificiraš sa svojom Jednotom Duha, prema zakonu privlačenja, to je ono što ćeš i postati.

 

Energija Plave Ruke također će ti pomoći da manifestiraš duhovne vještine – posebno one intiutivne sposobnosti poput .proročanskog predviđanja.U svaku inkarnaciju donosiš određene talente. Svaka staza – od svećenika i svećenice preko šamana i plesača i do umjetnika i vrtlara donosi raznovrsne alate i vještine. Ti si odabrao/la određene talente i alate koji ti nude put za interakciju sa drugima i sa procesom svog života. Ovo može biti jednostavno poput pozivanja svoje urođene mudrosti i uvida, kako bi jasno vidjela darove i talente koje u sebi nosiš.

 

PLAVA RUKA KAO VISE JA I VODIC (ti si vođen/a svojom udvostručenom moći)

U molitvi ili meditaciji snažno potvrdi /izrazi/ da si voljan/voljna i spreman/spremna da primiš talente koji odgovaraju tvom trenutnom razvoju. Ti si vrijedan/vrijedna primanja ovih darova. Dozvoli valu Plave Ruke da sa tebe spere svaki ostatak osjećaja nevrijednosti, kako bi u cjelosti mogao/la primiti darove koji su tvoje pravo po rođenju da ih upotrebljavaš i u njima uživaš.

 

Broj Plave Ruke je sedam, simbol mistične moći. Kako prihvataš svoju mističnu moć, tako ćeš biti vođena kroz kapiju koja vodi ka misterijama tvoje suštine. Sedam također predstavlja Majanski mistični stub, ali također i zadnju notu u oktavi rasta. Prođi sedam koraka piramide. Otvori svoj lotos svijetu.V.( Plava Ruka )

 

ŽUTA ZVIJEZDA

 

Ti si zvjezdano sjeme! Ti sadržiš holografski „paket sjemena“ vlastite evolucije u Um Svjetlosti i energiju koja te usmjerava ka cjelovitosti. Ova rezonanca nudi ti prošireni pogled na veće sopstvo i nove načine percipiranja stvarnosti. Kroz prihvatanje sebe, ti stječeš darove na ovom putu. Žuta Zvijezda je iskra zapaljenja, kao što je to i kosmička eksplozija rezonantnih iskrica Mliječnog Puta. To je staza za lansiranje s koje možeš čuti tutnjanje rakete tvoje ubrzane evolucije.

Energija Žute Zvijezde može se doživjeti kao nježno kotrljanje koje se pretvara u ploveću i spiralnu senzaciju završavajući u jurišajućem osjećaju dok se krećeš ka proširenoj stvarnosti. Ova senzacija je opisana kao nježni kaskadni vatromet, koji svjetluca u eksploziji tkanja Kreacije. Uskoči u ovu neoznačenu teritoriju. Plovi na kosmičkim vjetrovima gdje god te Božanstvo uputi, praveći luk ka ovoj stvarnosti sa novim iskustvom sebe.

Zvjezdani dar Žute Zvijezde je otkriće harmonije koja ujedinjava sve stvari. Umjesto nastojanja da se postane harmoničnim, budi harmonija. Prakticiraj harmoniju /sklad/ ne samo kao apstrakciju, već kao živuću stvarnost. Ovo prakticiranje spaja različite energije, misli, ljude i procese. Neka te inuticija vodi ka tome šta ćeš i kada kombinirati. Kad počneš slijediti svoje srce, znat ćeš kakav je osjećaj vraćanja po stazi koja vodi ka zvijezdama.

 

Žuta Zvijezda nudi ti sposobnost da imaš uveliko proširen fokus, jedinstvo svjesnosti koja obuhvata aspekte šire konstelacije sopstva. Primjer za ovo bi bio istovremena svjesnost želja postojećeg sopstva i istine o Suštini Sopstva samog. Ova zvjezdana harmonija obuhvata proširenu perspektivu tvog sopstva zvjezdanog sjemena, dijela tebe koji u sebi sadrži potencijal za ostvarenje tvoje najveće sudbine.

 

Žuta Zvijezda započinje kompleksnije harmonične nizove koji dovršavaju prethodnu oktavu, što je u suprotnosti sa sedam prethodnih tonova koji su bili odvojeni i posebni. Na duhovnom nivou, Žuta Zvijezda počinje razvoj svog višeg bića. Osnovni tonovi koji se javljaju u ovom nizu imaju proširenu frekvenciju u odnosu na onih prethodnih sedam tonova. U ovoj novoj oktavi, postoji usklađenje u harmoniji Zemlje i harmoniji zvijezda koja sada odzvanja na Zemlji. Žuta Zvijezda je prva u nizu zvjezdanih harmonija koje potiču ubrzani rast potencijala zvjezdanog sjemena u tebi.

 

ZUTA ZVIJEZDA KAO VISE JA I VODIC (ti si vođen/a svojom u dvostručenom moći)

 

Broj Žute Zvijezde je osam, broj harmonične rezonancije, simbola vječnosti. Žuta Zvijezda je harmonični gornji ton koji ti može pokazati stazu povratka zvijezdama. Kroz usklađivanje sa Žutom Zvijezdom, cijeli univerzum postaje tvoja tastatura i orkestar. Ti si igrač i onaj „koji je predmet igre“, plesač i onaj „koji se pleše“.

 

Harmonična mudrost Žute Zvijezde utjelovljuje dvostrukost. Prva je temeljna valna dužina, ili korijenski ton u harmoničnom nizu. Suprotno od prethodnih tonova,koji su bili odvojeni i posebni, Žuta Zvijezda započinje kompleksniju harmoniju nizova kako dovršava prethodnu oktavu. Na duhovnom nivou, Žuta Zvijezda kreće sa razvojem svog višeg bića. Osnovni tonovi koji se pojavljuju u ovom nizu imaju širu frekvenciju od prethodnih sedam tonova. U ovoj novoj oktavi je i usklađivanje harmonija Zemlje i harmonija zvijezda koje sada odzvanjaju i na Zemlji. Žuta Zvijezda je prva u nizu zvjezdanih harmonija koje bude ubrzani rast potencijala zvjezdanog sjemena u tebi.

 

Drugi aspekt harmonične mudrosti Žute Zvijezde je upotreba djelotvornih kombinacija. Da bi se stvorila harmonija od više različitih nota, treba razumjeti koje kombinacije nota će moći zajedno da idu. Svih prethodnih sedam arhetipova obezbijedili su lekcije i alate koji su sastavni dijelovi akorda. Djelotvorne kombinacije nisu stvorene umom već srcem i božanskim vođstvom. Da bi se primile te djelotvorne kombinacije, uđi u nevinost i mudrost svoje božanske prirode.Translated by: Una

 

CRVENI MJESEC

 

Crveni Mjesec je kozmicko sjeme probudjene svijesti. Konzumiraj ga poput voca i dopusti da procvjeta unutar tebe. Ti si na putu samo-prisjecanja kao Bozje sjeme. Ako radis sa energijom Crvenog Mjeseca sa cistom svijescu i namjerom, probudjeno stanje sjecanja ce prirodno cvjetati u tebi. Sjecanje znaci imati direktan pristup svojoj prosirenoj pojavi kroz jedinstvenu percepciju jedinstva. Prisjecanje je tvoje priznanje sireg uzorka i tvoja poveznica s njim, obicno olaksana kroz snove, umjetnost, glazbu, boje i kreativno istrazivanje. Sa fokusiranom namjerom meditiraj na Crveni Mjesec i dobiti ces pomoc u samo-prisjecanju.

 

Crveni Mjesec je takodjer kao svjetionik ili emitirajuca stanica. Kako se otvaras samo-prisjecanju postajes i primaoc i prijenosnik za kozmicku svijest. Ova komunikacija kreira postupno otvaranje treceg oka, oka unutar monolita sebe. Kako se ovo oko otvara a tvoja komunikacija postaje profinjenija, primjetiti ces sve vise znakova, signala i spoznaja koje ti dolaze. To je sve namjenjeno tvojem rastu i evoluciji - sistem povratnih informacija iz kojih mozes dobiti uvid u svoje putovanje.

 

Broj Crvenog Mjeseca je 9, koji simbolizira ponavljanje velikih ciklusa. Primjer takvog ponavljanja je povremeno vracanje uzvisenih majstora kako bi pomogli ljudima na Zemlji u budjenju. Devet je broj Quetzalcoatl-a, Buddhe i Krista. Crveni Mjesec je simbol velikih ucitelja koji su dosli da bi preveli univerzalnu mudrost covjecanstvu, kako bi utjelovili probudjeno stanje svijesti koje je dostupno svima. Takvi ucitelji sluze kao povoveznica prema Bozanskom i sadrze obecanje punog samo-upravljanja.

 

Skini veo zaboravljivosti. Postani svjetionik probudjene svijesti. Ako se otvoris samo-prisjecanju, slobodno ces primiti bozansko vodstvo. Budi uz druge koji podupiru potpunu ekspresiju tebe.

 

BIJELI PAS

 

Bijeli Pas je tvoje Svjesno Sopstvo – ono što jesi i ono što postaješ.

 

Jedan od talenata Bijelog Psa je prizivanje i prepoznavanje svojih „suđenih“ osoba u ovom životu. Druga bića sa istom čežnjom čekaju da se stretnu s tobom i prepoznaju te – bića koja te mogu vidjeti onakvim kakav/kva si. Kada se to desi, ti se osjećaš mnogo moćnijim/om i tada ti dolazi prisjećanje na /nekadašnje/ zajedničko sveto povjerenje između vas. Ovo je prirodan proces, božanski kreiran radi prepoznavanja i to kroz vrstu vibracije, prepoznavanja koje je oslobođeno naših osobnih očekivanja.

 

Bijeli Pas se može posmatrati i kao tačka prolaza ka razvijanju odnosa sa vodičima, totemima, saveznicima i čuvarima. Postoje mnogi načini da se radi sa ovim duhovnim vodičima, uključujući vođene vizualizacije, šamanska putovanja i meditaciju. Korisno je na ova bića gledati kao na dijelove tebe samog, kao dijelove tvoje životne struje koja traži da je integriraš u sebe. Zapamti, ne postoji „drugi“. U ovoj veličanstvenoj avanturi, od tebe se traži da utjeloviš sve što ti jesi.

 

Temeljiti uvidi stižu ti kroz ostvarenje tvoje svrhe koju dijeliš sa drugima i kad si u odnosima sa ljudima koji su spremni da žive svoju istinu i svoju cjelovitost koju ostvaruju time što su svjesni i tame i svjetlosti unutar svog bića. Slično tome, intimni odnosi mogu se posmatrati kao jedinstvene prilike da se osvijetle duboki emocionalni uzorci koji trebaju biti transformirani. U ovom slučaju, oni koje si sebi privukao/la mogu ti pomoći i u procesu postajanja cjelovitim/om. Tu nema grešaka. Budi voljan/na da duboko posegneš za istinom koja se nalazi u odnosu sa svakom osobom iz tvog života. Izražavanje intimnosti je dar ljubavi; njen nedostatak može biti simptom koji ukazuje na to da ti tražiš iskrenu komunikaciju i liječenje. To te također može voditi ka tome da ponovno procijeniš svoj odnos s drugom osobom i svrhu kojoj taj odnos služi.

 

Bijeli Pas singalizira proboj u tvom životu: nove početke, nove percepcije, nove saveznike i prijatelje. Kako budeš sve više izražavao/la ono što ti istinski jesi, privlačit ćeš više svoju pravu obitelj sebi. Sa svojim vodičima i saputnicima, imaš sposobnost da manifestiraš svoje inspirirajuće vizije i snove. Prepoznaj oči i srca koja svijetle u prisjećanju na sveto povjerenje.

 

BIJELI PAS KAO VISE JA I VODIC (ti si vođen/a svojom udvostručenom moći)

 

Skladna mudorst Bijelog Psa je u sklonosti da se sebi privuče slična vibracija ili supstanca(tvar). Duhovna sklonost nije ograničena samo na članove obitelji – ona je dio prirodnog afiniteta koji se javlja između onih koji su povezani istom sudbinom. Takve osobe su privučene jedne drugima onom istom usklađenom silom koja privlači i komadiće željeza magnetu. Osobe koje su sudbinom privučene jedne drugima imaju zadatak da rade posao koji je prirodno harmoničan.

 

Na površini, može izgledati ponekad da imate vrlo malo zajedničkog sa takvim osobama, ali privlačnost i dalje ostaje. To je zato jer su vaša Božanska Sopstva već dugo bila posvećena tome da rade zajedno, mnogo prije nego ste se vi sreli u ovom fizičkom svijetu. Ovo je prirodan proces privlačenja i nije proces koji je motiviran ličnim željama. Slijedi ovo vođstvo koje te vodi da se razvijaš unutar jednog šireg obrasca – puta.Translated by Una

 

PLAVI MAJMUN

 

Sjena Plavog Majmuna ima mnogo strana. Najuobicajenija je da ne vidimo humor u zivotnom iskustvu. Ako uzimas zivot preozbiljno, humor moze ponuditi olaksanje iz neocekivanog gledista. Slijedi svoje bozansko dijete i bit ce ti pokazano kako se "igrati" kroz bilo koju tesku situaciju. Humor je veliki iscjelitelj i ucitelj, predivan nacin da se razvedri prosvjetljenje.

 

Jos jedna trajna sjena Plavog Majmuna je izjegavanje govoriti svoju istinu. Koristis li humor kako bi izrazio/la stvari koje te strah reci nekome iskreno i direktno! Koristis li humor da sakrijes svoju ranjivost? Mozda koristis sarkazam jer se osjecas ranjeno, nesigurno ili u nemogucnosti da izrazis svoje duboke osjecaje. Takva upotreba humora je nacin iznosenja skrivene ljutnje i agresija. Ako se nadjes ulovljen u neprikladnoj igri, svjesno istupi van nje i unesi u sebe svjesnost koja ti nedostaje.

 

Vjeruj svom carobnom djetetu da je ranjivo. Izrazi svoje osjecaje - posebno svoju nesigurnost - na izravan nacin. Prestani koristiti pretvaranje, glumu i humor kao maske za tvoje istinske osjecaje. Kao bozansko dijete koje ti jesi, dopusti svojim emocijama da budu O.K. i slobodno ih izrazi bez predrasuda.

 

Problem osjecajnosti (osjetljivosti) takodjer lezi u sjeni Plavog Majmuna. Mozda je tvoje unutarnje dijete nepromisljeno ranjeno ili potisnuto zbog ocekivanja drustva i drugih. Mozda tvoj DAR osjecajnosti nije bio podrzan od roditelja ili opcenito okoline. Kako bi se zastitili od kritiziranja, mozda ste se povukli, potisnuli svoje samoizrazavanje i kreativnost, ili postali upijeni u svjetove fantazije. Iskreno proucite bilo kakve disfunkcionalne, skrivene reakcije ili setove uzoraka u ponasanju koje imate, a koji su rezultat navedenih rana. Transformirajte ovu sjenu tako da postanete svjesni svojih emocionalnih reakcija i percepcije bezosjecajnosti. Tada izrazite osjecaje oko bezosjecajnosti prije nego se nadjete preduboko zakopani u ciklusu emocionalnih reakcija.

 

U zapadnoj kulturi, mnogi ljudi imaju poremeceno razumijevanje o tome sto to znaci biti ljudsko bice. Cesto nas uce da su uspjesni odrasli odgovorni, ozbiljni, strogi, kontrolirani i orijentirani cilju. U tvom putovanju s drustvom, tvoje razvojne faze su mozda bile nepotpune. Prirodna osjecajnost, fluidnost i sloboda djeteta mozda je negdje ostavljena na tvom djelomicnom prolasku putem. Mozda je tvoje unutarnje dijete bilo ranjeno ili tretirano bezosjecajno i preneli ste te nerijesene procese u odraslost. Plavi Majmun vas ohrabruje da iznesete van ove nepotpune i ranjene dijelove na integraciju i iscjeljenje.

 

Ovaj proces zahtjeva veliku povezanost izmedju Biti-Sebe i Duha, oslobodjenu od predrasuda, poricanja i odvajanja. On potice neobuzdano prozivljavanje osjecaja, zivljenje snova i vizija, gdje je sve sveto i takvo po prirodi, razigrano i veselo. Zivi svoje snove! Trenutak je sada. U ovom ko-kreativnom procesu, tvoj zivot doslovno postaje umjetnicko djelo i radjanje novog mita.

 

U tom novom mitu, tvoje spontano, bozansko dijete ce se uzdici i vibrirati novu frekvenciju. Kako mozes iscjeliti svoje unutrasnje dijete? Prouci sto te istinski uveseljava. Pronadji tipove posla koji podupiru tvoju osjecajnost i stvaraju duboko zadovoljstvo. Budi jednostavan/na: voli, igraj se, plesi, crtaj, boji, pjevaj. Ove aktivnosti su za svu bozansku djecu - one sluze za izrazavanje onog carobnog djeteta u svima. Svjesno si omoguci vrijeme za radosnu slobodu i caroliju igre!

 

ŽUTO LJUDSKO BIĆE

 

Žuto Ljudsko Biće je gral, „zlatno runo“, „kamen mudrosti“, alkemijska transmutacija koja pretvara sirovi materijal u zlato. Ono je „rog izobilja“, paradoks praznine i žetve, mjesto mirnoće koje leži otvoreno i „neobrađeno“, primajući darove.

 

Žuto Ljudsko Biće nudi ti dar uma početnika u punoći jedinstva. Budi otvoren/a za primanje. Žuto Ljudsko Biće priprema tvoja „strujna kola“ za transformaciju. Postani prazan/na, tako da tvoja žeđ može biti utažena obilnim darovima sipanim iz kaleža spiralnih galaksija. Otvori se i primi sve što Žuto Ljudsko Biće nudi u peharu tvog vlastitog tijela.

 

Od tebe se traži da ojačaš i pročistiš svoju fizičku posudu kako bi se pripremio/la za proširene energije višeg uma. Tvoj pehar sopstva je pročišćen prilagođavanjem vibracije u sustavu tvog mozga/tijela. Sa ovim ubrzanjem, odvijaju se prilagođavanja i krugovi tvoje svjesnosti su transformirani na prirodan način. Često ovaj proces sa sobom nosi osjećaj „prepravljanja“ ili „prespajanja žica“. Viši centri u mozgu i svjetlo-osjetljive žlijezde, epifiza i hipofiza aktivirane su da bi mogle primiti i držati u sebi više svjetla. Ovo prodiranje dovodi te do krajnjeg praga, stvarajući ogromnu promjenu na ćelijskom nivou. Ono također aktivira sjećanja duše i proširuje tvoje viđenje stvarnosti.

 

Sa ovom proširenom svjesnošću, sustav tvog mozga/tijela je očišćen i fino podešen da bi ti mogao/la da stvoriš „odvod“ za aktiviranje i ubrzanje kosmičke svjesnosti. Ovo prodiranje frekvencija, i ubrzanje kao njihova prateća pojava, nalik je podizanju „hard drive“-a tvog biokompjutera i aktiviranja „skrivenog čipa“, odnosno aktiviranje nekorištenih dijelova tvog mozga.

 

Ovo predstavlja temelj i buđenje tvog svjetlosnog tijela, tijela nastalog iz širenja međuzvjezdanog svjetla u svakoj tvojoj ćeliji. Ovo tijelo postoji u i van vremena i prostora i sposobno je da doživljava i komunicira slobodno sa drugim dimenzijama i vremenskim linijama. Ovo je rezonantno tijelo koje postoji u onima što ih Jose Arguelles zove Slugama-Ratnicima: „ona ljudska bića koja u potpunosti poimaju svjetlosno tijelo unutar fizičkog tijela i razumiju način funkcioniranja ljudskog organizma – ljudi koji upotrebljavaju svjetlosno tijelo da upravljaju elektromagnetnim vodama koje mi zovemo - Univerzum.“

 

Razvoj svjetlosnog tijela uključuje i snažnu interakciju između Duha i sopstva tokom procesa pripreme za ulazak u prošireni pehar svog Suštinskog /Božanskog/ Sopstva. U pripremanju ovog vozila, ti ulaziš u obrede prirođene kosmičkoj svjesnosti i takvi obredi najzad raspršavaju sve lažne sadržaje sopstva koji ne mogu obuhvatiti prošireni kalup.

 

U meditaciji, proširi se da bi u sebe privukao/la sve ono što jesi. Potom, vrati to osjećanje proširenosti nazad u svoje fizičko sopstvo. U ovom procesu, ti stvaraš kompleksnu stabilnost, otvarajući pehar sopstva koji je u potpunosti ukorijenjen u ljudskoj formi. Ova ekspanzija omogućava ti da istražiš u sebi novi centar koji, paradoksalno, izgleda traži da bude centriran. Žuto Ljudsko Biće razotkriva tajnu suštine bića unutar fizičke forme, svugdje i nigdje, bića koje „ne postoji“ ali je prisutno u svim stvarima.

 

Ova metafora stalno širećeg kaleža je snažan duhovni alat. Ovaj kalež predstavlja vječitu posudu svjetla, uvijek ispunjenu duhovnom vatrom i duhovnom hranom. To je metafora koja predstavlja oblik u kome se može manifestirati tvoj puni potencijal,. Svaka faza u tvom putovanju izgleda kao da je ona finalna, zadnja, ali svaka faza opet te otvara ka proširenom obliku, oslobađajući te za slijedeću fazu svjesnosti.

 

Svi darovi makrokosmosa struje iz univerzumskog „roga obilja.“ Sa otvorenim srcem, isprazni sebe da bi se ispunio/la plodovima tvoje istinske žudnje. Kroz hram svog tijela, podigni kalež svog proširenog sopstva i objavi da je ono ispunjeno istinom i jasnoćom. Osjeti ekstatično jedinstvo sa svojim punim potencijalom kojeg imaš kao ljudsko biće.

 

Meditiraj na rog izobilja sa sobom u centru tog roga. Podigni kalež svog samoproizvedenog energetskog vrtloga da bi pozdravio/la vrtlog koji će sići odozgo. Kao otvoreni sud, pripremi mjesto da primiš darove Žutog Ljudskog Bića. Kada ploviš u neuvjetovanoj ljubavi, svi plodovi univerzuma jure ka tebi kao blagoslov.

 

Okupaj se u esenciji ljubavi kao dijete u bazenu koje se brčka u vodi tokom toplog ljetnjeg dana. Poveži se s ostalima u radosnom ujedinjavanju. Koristi „metlu“ Žutog Ljudskog Bića da „pomete“ tvoj dan, oslobađajući te prošlih iskustava i problema kao i prepreka našeg malog uma. U duhu Žutog Ljudskog Bića, funkcioniraj na svim frekvencijama i valnim dužinama. Tvoj pehar je pun nektara svetog jedinstva. Budi ispunjen/a velikom žetvom ljubavi!

 

Skladna mudrost Žutog Ljudskog Bića je rezonanca, kvalitet zvuka (i stvaranja zvuka). Kada kucneš akustičnu viljušku, druga do nje će početi vibrirati kao odgovor zbog toga što imaju sličan vibracijski kalup i strukturalnu usklađenost. Kada si ti vibracija svega što zaista jesi, stvara se prirodna rezonancija za punjenje tvog kaleža, kako bi tvoj svijet postao u potpunosti rezonantan.

 

Budi usklađen/a sa višim vibracijskim frekvencijama kroz praksu meditacije, yoge, molitve, pobožnog pjevanja, plesa i svetog pokreta.

 

Sve fizičke stvari proizvode vibracije koje se ne mogu čuti ljudskim uhom. Ljudski mozak stvara valove ili rezonantne frekvencije u alfa dometu, a koje vibriraju na nivou frekvencija planete (oko 7,8 Herca u sekundi). Osnovna harmonijska frekvencija planete Zemlje je slična harmonijama moždanih valova osobe u meditaciji. Glavni razlog što se meditanti poglavito dobro osjećaju je u tome što su podešeni na izvor moći veći od njih samih!

 

Muzički opis koji bi karakterizirao Žuto Ljudsko Biće je ripieno što znači „popunjavanje“ ili „ispunjenje u harmoniji“. Kako postaješ prazan/na i miran/na, Žuto Ljudsko Biće nudi ti prijemčivu sredinu (okruženje) kako bi ostvarilo rezonanciju s tobom. Postati prazan je jednostavno baš kao i biti ispunjen harmonijom i svjetlošću.

 

CRVENI NEBESKI SETAC

 

Crveni Nebeski Setac jest nebeski setac, putnik u vremenu i prostoru koji moze preskakati dimenzije kako bi ti pomogao u shvacanju neba na Zemlji. Crveni Nebeski Setac je neogranicen u obliku, ali cesto odabire oblik andjeoskog glasnika.

 

Osoba koja utjelovljuje kozmicku mudrost mogla bi biti pozanta kao nebeski setac, mudrac, bodhisattva(?). Kada drugi ugledaju takvu svjetlost u ljudskom obliku, osjecaju vibraciju neba. Ova vibracija moze biti utjelovljena u tebi ili prozivljena uz gurua, majstora, energiju poput Crvenog Nebeskog Setaca, ili u "slucajnom" susretu sa nekom izuzetnom osobom.

 

 

Susret sa energjom Crvenog Nebeskog Setaca moze zaiskriti duboku ceznju unutar tebe za sjedinjenjem sa Izvorom. Ipak iz ovog mjesta ljubavi i suosjecanja, ti takodjer imas zelju (utjelovljenu u fizickom obliku) sluziti Svijetosti. Ovo je mjesto u tebi koje ima hrabrost u potpunosti izraziti bezuvjetnu ljubav, koja jest dubina tvojega bica. Crveni Nebeski Setac trazi od tebe da zivis novi mit tako da doneses nebo na Zemlju u svom svakodnevnom zivotu. Kada se ova stvarnost zivi, ona dotice i budi istu istinu u drugima: "Dodji kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na Nebu, tako i na Zemlji."

 

Crveni Nebeski Setac predstavlja ravnotezu u tvom zivotu - ne staticnu ravnotezu, vec dinamicni ekvilibrijum koji ukljucuje i tvoju sadasnju manifestaciju i Tebe kao zvjezdano sjeme (starseed self). U C.N.Setacevoj zvijezdanoj formi vidis da stupovi neba naizgled ne doticu Zemlju. Ti si taj element koji ocito nedostaje u toj zvjezdanoj formi. To si ta/j cija ekspresija svijetlosti pomaze u donosenju stupova neba na Zemlju.

 

Ujedinjenje tih stupova, potpornja unutar sebe moze biti vidjeno kao ponovno ujedinjenje svog zenskog i muskog aspekta. Zajedno, u ravnotezi, mi kreiramo etericne stupove nebeskog hrama na Zemlji.

 

Prirodno stanje svakog sistema krece se prema ravnotezi, koja je fluidna i slobodna, kao u plesu. Tu ravnotezu svatko prozivljava drukcije, ali ona obicno donosi osjecaj stabilnosti, usredotocenosti cak i usred stalnog kretanja i mijenjanja. Kada pleses, mozes iskoristiti svoje samo stanje neravnoteze kako bi proizveo/la fluidnost toga plesa.

 

BIJELI ČAROBNJAK

 

Bijeli Carobnjak je Magicar, cije moci se aktiviraju mudroscu koja emanira iz srca. Takva mudrost nije ono intelektualno shvacanje znano u Zapadnjackoj kulturi, to je mudrost koja proizlazi iz prosvijetljenosti uma i srca. Otvoreno srce puno povjerenja je profinjen alat percepcije. Dozvoljavajuci sebi da „znate“ otvaraju se vrata uma koja vode do dubljeg shvacanja svemira. Bijeli carobnjak trazi od tebe da u potpunosti iskoristis ovako centriran um da sudjelujes u magiji.

 

Bijeli Carobnjakte poziva da udjes u samoosnazivanje. Osnazivanje dolazi od samoprihvacanja, integriteta i posvete svojoj evoluciji. Samoosnazivanje se ne moze pronaci izvan sebe. Sve izvan sto nosi osnazivanje isto ima bozanski temelj unutar tebe. Ako osjecas potrebu za potvrdjivanjem od drugih, okreni se samoosnazivanju. Kada se osjecas korisno ukljucen, radeci ono sto te usrecuje, tvoja energija se prirodno siri da ukljuci vise onog sto ti jesi, i magija tece kroz sikronicitet u tvoj zivot. Preuzmi pravo na svoje poravnanje sa najvisom mudroscu. Prizovi bozansko djelovanje u sve sto cinis!

 

Poravnaj svoju volju s bozanskom voljom i svojim Sustinskim Ja. Budi transparentan, nevino dozvoljavajuci magiji da prolazi kroz tebe radije nego da ju moras stvarati. Otvori se znanju srca i neogranicenim mogucnostima.

 

PLAVI ORAO

 

 

Plavi Orao podsjeća te da snažno kreneš u realizaciju svog opredjeljenja da služiš planeti (Zemlji). Tvoj zadatak uključuje sve ono što unapređuje tvoju ličnu evoluciju kao i evoluciju kolektivnog uma. Ti si onaj koji budi, onaj koji transformira, snažni vizionar koji vidi cilj. U svojoj viziji, ti imaš saosjećanje za druge, a odluke donosiš u svjetlu globalne svjesnosti. Zapitaj se kako bi izgledalo imati saosjećanje za sebe, za Zemlju i za druge. Budi vođen prema vrstama aktivnosti, odnosa s drugima, mjestima za život i projektima koji će donijeti dobro Zemlji i njenim bićima. Dozvoli svom Duhu da se proširi. Kruži svojim krilima nad planetom. Afirmiraj: „Kroz tebe, Gaja, ja sam također transformiran. Ja se budim u vidu povratka božanske Ljubavi i Svjetla. Mi smo svi jedno. Gaja, kako se ti budiš, ja ozdravljam. Kako se ja budim, tako ti bivaš izlječena, i zajedno naše latice otvaraju se u ekstazi ka novom Suncu cvijeća.“

 

Ti si član jedne globalne obitelji, sluga planete i onaj koji transformira. Plavi Orao traži od tebe da se pridružiš procesu podizanja kolektivnog uma. Svaka osoba treba da drži pozitivnu viziju i izgovara pozitivne afirmacije, jer će se čudo pojaviti kroz promjenu u pojedincu koji time utiče na veću cjelinu.

 

Zamisli veliki uticaj koje tvoje misli ljubavi imaju na um planete. Ti zaista proizvodiš promjene! Kako se povezuješ sa širom kristalnom rešetkastom mrežom, tvoja se moć eksponencijalno povećava. Ova galaktička mreža također je poznata kao Majanska paukova mreža. Najveći poklon koji možeš ponuditi planeti jeste da jednostavno BUDEŠ LJUBAV. Vjeruj u sebe, svoje snove i vizije! Sjeti se svojih specijalnih sposobnosti, svoje staze služenja na Zemlji, svog obećanja da ćeš služiti Svjetlu. Sve što ti jesi, povezuje se sa većom cjelinom. Ti si posijano zvjezdano sjeme. Imaš viziju orla. Vjeruj u svoje snove. Ti si nada i razotkrivena vizija.

 

PLAVI ORAO KAO VISE JA I VODIC (ti si vođen svojom udvostručenom moći)

 

Prema Majama, Plavi Orao predstavlja orla koji kruži u svjesnom letu iznad Zemlje, onaj čija vizija ide dalje od uma čovječanstva. Plavi Orao je saosjećanje svih srca povezanih u jedno. Plavi Orao je esencija zore – čista, svježa i napunjena snagom kao bi mogla ispuniti svoje najdraže snove. S neuvjetovanom ljubavlju, Plavi Orao probija u dubine kolektivne bespomoćnosti i podiže masovnu svjesnost. On podstiče savezništvo onih koji su vijerni zvejzdama da zajedno služe na temeljima Svjetla.

 

Harmonična mudrost Plavog Orla je tok i predstavlja gladak, ničim uznemiren pokret. Plavi Orao je tok planetarne svjesnosti. U ovom evolucijskom razvoju, sve što služi širem okruženju, također služi i tebi. U tome postoji model toka sveukupnosti, koji pokazuje kako da se krećeš u skladu sa sobom i sa većom cjelinom. Plavi Orao daje krila kosmičkom plesaču. On traži od tebe da letiš, jašući na magičnim strujama svog života sa vizijom i gracioznošću orla koji kruži po nebu. Energija Plavog Orla daje ti sposobnost da ploviš u svakom trenutku, bez unaprijed usvojenih ideja, planova ili sistema vjerovanja, stvarajući krijestu vala na kome surfaš u nove visine radosti i oduševljenja!

 

ŽUTI RATNIK

 

Žuti ratnik, galaktički vodič, je mistični skeledžija na putu povratka ka zvijezdama: dozvoli Žutom ratniku da te preveze do spiralnog vrtloga kosmičke svjesnosti. Žuti Ratnik je milost silaska goluba. Utjelovi mistični dar povjerenja u direktno vođstvo. Kroz povjerenje, ti putuješ do mjesta „bez vremena“, mjesta beskrajne svjetlosti. Tamo ćeš poduzeti transformaciju kako bi utjelovio solarno srce i um.

 

Žuti Ratnik je provodnik za kosmičku komunikaciju, nudeći pristup univerzalnoj mreži svjesnosti.Ovo je mreža Majanskog mističnog pauka koja tka integalaktičke niti, provodnik međusobno povezane svjesnosti. Žuti Ratnik je pauk u mreži, veza rešetke sa božanskom komunikacijom. Primi ove talasiće znanja od mreže Žutog Ratnika, kroz centralni stub svoje kičme. Prihvati ovaj dar znanja s milošću, kao što bi primio jutarnje svjetlo okrećući glavu ka Suncu. Milost je neočekivani dodir, blagoslovljen, dat s ljubavlju, prirodni dar od Univerzuma. Koristi moć ljubavi kao električnu struju da bi služio svjetlu. Potpuno se otvori da to osjetiš i primiš!

 

Broj Žutog Ratnika je 16, broj jedinstva sa kosmičkim temeljem zvučne evolucije. Kako utjelovljuješ pomoć skeledžije, postaješ usidren u svojoj povezanosti sa kosmičkom svjesnošću. Sadržeći u sebi temeljne korake trojstva, ti donosiš sjeme „Kristovskog sopstva“ u svijet. Kao živi mistik, ti si provodnik spiralnih galaksija koje stvaraju jedinstvo sa kosmičkom svjesnošću. Broj 16 se također može posmatrati kao početak sljedeće, više oktave –oktave koju karakterizira organska ravnoteža i nova Zemlja pod tvojim stopalima.

 

Boje Žutog Ratnika su indigo i zlatna, koje kombiniraju beskraj noćnog neba sa slobodom sunčanog dana. Ako želiš da stupiš u stanje milosti i poverenja, fokusiraj se na ove boje.

 

ZUTI RATNIK KAO VISE JA I VODIC (tebe vodi tvoja udvostručena moć)

 

U zvjezdanom glifu Žutog ratnika, primit ćeš tri seta od po tri stuba. Postoji višestruka simbolika u vezi s tim. Prema jednoj, tri grupe mogu predstavljati zvjezdana vrata – tačke ulaska između dimenzija ili „rupe između svjetova“. Zvjezdana vrata kao što su Sirijus i Plejade su dva takva međuzvjezdana prolaza koji služe kao ulazne tačke za mnoga bića koja su zvjezdana sjemena iz drugih galaksija. Žuti Ratnik djeluje kao čuvar mudrosti ovih zvjezdanih vrata. U meditaciji sa Žutim ratnikom, možeš naučiti kako da koristiš ova zvjezdana vrata.

 

U tradiciji Kabale, ovi stubovi predstavljaju 3 različite staze prema kosmičkoj svjesnosti. Stub na lijevoj strani je staza uma, intelektualni rast znanja. Stub na desnoj strani je staza srca, slavljenja, osjetilnih čula, strasti i prirode. Centralni stub je „srednji put“, zlatna staza koja ujedinjuje srce i um kroz božansku devociju i služenje. Ovaj zlatni stub pali plamen u tvom srcu i otkriva kosmičko znanje.

 

Ovaj centralni stub ili staza zove se chutz, ili strijela koja je napravljena da bi te odvela direktno prema ponovnom ujedinjenju sa kosmičkom svjesnošću. Luk je duga, koja predstavlja obećanje Duha da će tvoja strijela u svom kretanju ka kući, uvijek biti održavana kroz tvoje poverenje – čak i u naizgled mračnim vremenima. Dakle, ovaj stub simbolizira tvoje utjelovljenje, tvoj odabir da spustiš Nebesa na Zemlju tako što svoj život posvećuješ tome da budeš instrument Duha. Žuti Ratnik je kompozitna energija stvorena od strane onih koji služe ovom razumijevanju. Ova mistična inteligencija ima svoj vlastiti duhovni identitet i autonomnost. Kao arhetip, ona je kosmička moć samih palnetarnih sluga, ujedinjenih u ispunjavanju Božanske svrhe.

 

Oni koji su na stazi centralnog stuba paradoksalno „daju sve da bi postigli – ništa“. Ova staza je vječno pitanje na koje ne postoji očigledan odgovor: „Šta je to „ništa? Kako ja mogu postojati/biti, a ipak ne postojati/ne biti?“ Kad se ovo pitanje postavi u stanju otvorenog uma ili u molitvi, aktivira se spiralni simbol u centru glifa. Ova spirala predstavlja vječnu enigmu ljudskog postojanja, kosmički upitnik. To je plač iz srca koje govori: „Vodi moje korake u savršenoj putanji mog bića, u misterije dubljeg razumijevanja i mudrosti. Ja sam pjesma koja traga za korijenom istine.“

 

Povjerenje u vođstvo je suštinski stav u postavljanju svog bića u poziciju centralnog stuba. Vjerovanje u Duh da će ti obezbijediti sve što trebaš, i vjerovanje da sve ono što ti je dato, služit će za tvoju najvišu stepenicu evolucije. Vjeruj u mudrost „Plana koji je sačinio Um Svjetlosti“. Vjeruj svom unutrašnjem glasu, svojim osjećanjima i vođstvu koje te vodi korak po korak. Ovo je jasna potvrda Duha. Vjeruj, kao otvoreni prenosilac Duha, u svoju mističnu inteligenciju, u svoje božansko vođstvo. Utjelovljuj svoju sposobnost da komuniciraš sa kosmičkom inteligencijom.

 

Univerzalni simbol Žutog Ratnika je skeledžijina palica/štap. Ovaj štap je izraz vaše istine – ideja, koncepata i duhovnih kreacija koje dolaze iz procesa vašeg duhovnog otkrića. Prema Majama, skeledžija je personificiran u Quetzalcoatlu (Kvecalkoatl) ili Kukulkanu, a štap/palica povezujuća je tačka između Zemaljskog plana i Božanskog. Ako svoju kičmu posmatrate kao palicu Žutog ratnika ili kao metaforu za štap koji stoji odvojen od vas, iz takvog posmatranja moćže izroniti jedna temeljna svjesnost. Direktno vođstvo, komunikacija, i utjelovljenje su ključni koncepti sadržani u ovom štapu. On je simbol učenja da se bude u svojoj punoj moći i autoritetu – učenja da se „tonski“ uskladiš sa galaktičkom inteligencijom kako bi se prenosi (poruke od Duha,op.prev.) primali bez napora. Ovakva (duhovna) rezonancija stvara se kroz utjelovljavanje svjetla. Skeledžija ti nudi svoj štap.- Posij ga u sebe kako bi postao cvjetajuće drvo svjesnosti.Translated by Una

 

CRVENA ZEMLJA

 

Crvena Zemlja je ulazna tocka u tvoju prirodnu ravnotezu sa Zemljinom silom. Tocka savrsene usredotocenosti, centriranosti u vjecnoj sadasnjosti iz koje se sve podudarnosti i magija manifestiraju. Tvoje srediste, srediste Zemlje, je tajna magnetne sile sile teze, Crvena Zemlja je kanal harmonicne sinkronizacije koji je poravnat sa glalaktickim srcem. Iz sredisnje tocke unutar sebe, ti se poravnavas s ovim galaktickim sredistem i povezujes kroz svoju kristalnu strukturu sa vecom kristalnom mrezom. Da bi odrzao/la ovaj kanal sinkronizacije otvorenim, povezi se sa elementarnim energijama zemlje, zraka, vatre i vode i sa sedam cuvara koji usmjeravaju (cuvari Istoka, Sjevera, Zapada, Juga, Neba, Zemlje i samog Izvora).

 

Kozmicka svjesnost nije samo "vani", ona rezonira u tebi. Budi uvijek uzemljen/a tu gdje jesi. Ti si sacinjen/a od Zemlje. Pogledaj kroz oci u svojim stopalima. Tvoje tijelo je sadasnji fokus tvoje svijesti - kroz njega svi darovi bivaju primljeni. Zapamti takodjer, da je tvoja okolina ziva i da reagira ako si je svjesna, dakle, nacin na koji dozivljavas Zemlju i svoj fizicki oblik utjece na informacije koje dobivas.

 

Crvena Zemlja je cuvar Zemlje, cuvar vrta, shaman, izljecitelj tko, kroz postovanje prema zivotu, lijeci i cisti, posvecuje Zemlju. Cuvari Zemlje cuvaju harmonicni odnos sa prirodom povezujuci se sa mudroscu unutar tvari. Na latinskom "matter" znaci "Majka". Kako unosis svjetlost unutar sebe, unosis svjetlost u tvar (Majku). Ti i Zemlja oboje sadrzite holografsko sjeme nove svjesnosti koja se budi.

 

Centriraj se u sadasnji trenutak! Tu mozes najucinkovitije promatrati sinkronicitete i otkrica o svom vlastitom uzroku i ulozi (larger purpose). Odavde tvoj um moze nauciti, revno pazljiv i promatracki, da se siri uzorak uoblici prirodno poput malih pokreta kista koji naposlijetku dovrse predivnu sliku.

 

Sjedni u jednostavnoj vezi sa Zemljom, poput pjesnika obavijenog sumom. Budi uzemljen/a tu gdje jesi sad. Iz sinergijske centriranosti, primiti ces svoje najvece zelje i otvoriti se punom rastu misticne moci svemira. Sinkronizacija moze biti vidjena kao poravnanje tvog osobnog mita sa sirim mitom naseg vremena. Mit je okvir ili "prica" u kojoj je istina kozmosa otkrivena u simbolicnom obliku. Upotrijebi to kako bi ustabilio/la svoje poravnanje koje ti se otkriva.

 

Skini cipele. Dotakni jednu Zemlju. Pronadji mjesto za ples sa svetim krugom zivota. Pridonesi svojom vizijom kao budan clan globalne obitelji duge.

 

BIJELO OGLEDALO

 

Bijelo Ogledalo predstavlja Dvoranu Ogledala, gdje se možeš suočiti sa svojim odrazom i vidjeti istinu o sebi. Kao ogledalo Bijelo Ogledalo jednostavno reflektira što jest, bila to istina, ljepota ili iluzija. Ovdje se možeš suočiti sa nedovršenim poslovima, nebrojenim poteškoćama ili nabijenim problemima koji bi te spriječili od potpune ekspresije tvoga božanskog. Postani svjestan bilo koje iluzije ili poremećaja unutar sebe, čistoća tvoje percepcije će ih transformirati. Uzmi trenutak da vidiš sebe onakvim kakav zapravo jesi, sjene i sve, oslobođen od labirinta mentalne iluzije.

 

Ponekad bi se mogli uhvatiti kako reagirate umjesto odgovarate na situaciju ili osobu. Ako imate nabijene reakcije kao što su frustracija, ljutnja, strah, osuda ili ljubomora, pogledajte na koji način mozda vi projicirate takve probleme na nekog drugog. Svijet je ogledalo za vas da bi uistinu vidjeli. Budite voljni proučiti i neutralizirati ono što vidite u svojim ogledalima, kako biste transformirali disfunkcionalne sisteme vjerovanja, negativne misaone forme, i čvrste uzorke ponašanja.

 

U Dvorani Ogledala nema dobra i zla, nema pravo i krivo – tamo je samo refleksija onoga što jest. Kako učite vidjeti sebe, počinjete viđati svoje emocionalne reakcije kao znakove koji indiciraju da fokusirate svoju svijest na razvoj.

 

Na taj zadatak, dođite spremni suočiti se s mačem istine i pročišćenja Bijelog Ogledala. Mudrost ovog mača prodire, razotkriva, i naposlijetku iscjeljuje vaše iluzije. Diskriminacija tempirana ljubavlju čisto reže sve što ne služi vašoj evoluciji. Mayi je Bijelo Ogledalo kremen koji oštri vaš mač.

 

Najveći dar mača jest moć opraštanja. Profinjena sloboda raste iz praštanja, otpuštanja iluzije uzroka i posljedica. Iskoristite ove velike darove ponuđene u ovoj oštrici istine i svijetlosti kako biste oprostili i otpustili sve što biste mogli osuditi ili vidjeti kao nesavršeno.

 

Vi ste već jedno prosvijetljeno biće.

 

Bijela ogledala imaju sposobnost čisto reflektirati druge natrag k sebi onda kada je njihovo ogledalo čisto.

 

PLAVA OLUJA

 

Plava Oluja je inicijacija vatrom, svijetleća staza, dolazak bića groma koja donose konačnu transformaciju. Prema Majama, Plava Oluja predstavlja oluju, grmljavinski oblak pun pročišćujuće kiše i munju koja uništava svaku lažnu strukturu stvarnosti. Plava Oluja je pročišćenje „hrama tijela“ i aktiviranje svjetlosnog tijela. U ovim zadnjim godinama majanskog velikog ciklusa od 26.000 godina, Plava Oluja dolazi da ti pomogne u procesu rastakanja koji te vodi od stanja odvojenosti ka stanju uzašašća. Ova incijacija vatrom slama sve pogrešne sadržaje sopstva koji ne mogu izdržati plamen transmutacije. Jedino tvoj pravi indetitet će živjeti kroz ove vatre, jer ti ćeš biti ponovno rođen u srcu Svega Što Jest.

 

Plava Oluja obezbjeđuje vodu koja pročišćava i utažava tvoju duhovnu žeđ. U ovom stanju svijesti, ti stojiš spreman da predaš sve. Odustaješ od onog što je izgledalo uredu da bi u potpunosti postao ono što zaista jesi. Ulaziš u vatru nepoznatog i time si promijenjen zauvijek.

 

Dozvoli Plavoj Oluji da te pročisti i iščisti.

 

Plava Oluja katalizira i priprema tvoj nervni sistem i „strujna kola“ za kompletnu transformaciju. To je elektromagnetska oluja trasnmutacije, čišćenja i ubrzavanja tvog fizičkog, mentalnog, emocionalnog i eteričnog tijela. Kakao se usklađuješ sa energijama koje silaze odozgo, i evoluiraš u svjesnosti, vibracija tvog tijela se podiže, postajući manje gusta. Tvoja nova centriranost pobuđuje proces ubrzavanja koji trasnmutira sjenke prošlosti uključujući događaje, predrasude, misaone forme i stare uzorke koji su te zadržavali (na starom).

 

Kako se krećeš u ovoj novoj vibraciji, možda osjećaš da si van ravnoteže. U ovom trasnformacijskom skoku, osjećat ćeš neuobičajena ubrzavanja na svakom nivou svog bića. Imat ćeš osjećaj emocionalne i fizičke neravnoteže i prestrukturiranja. Tvoji problemi bit će katalizirani i stavljeni pred tebe da ih identificiraš. Time što ćeš biti svjestan svojih starih uzoraka, imaš jedinstvenu šansu da se uključiš u energiju Plave Oluje, koja se doživljava kao unutrašnja transformacijska oluja, prirodan dio procesa vibracijskog skoka i ubrzanja.

 

Bez obzira da li ove promjene osjećaš svjesno ili nesvjesno, vibracijska promjena podešava tvoj energetski uzorak kako bi uvela tok jezika svjetlosti. Ove nove frekvencije hrane te na svakom nivou tvog bića. Kako tvoja transformacija napreduje, treba ti sve manje vremena da postaneš svjestan „nesvjesnog materijala“ u sebi, koji trebaš da preradiš. Više ne možeš uteći posljedicama svojih sistema vjerovanja. Strahovi i negativne slike mogu se osjetiti vrlo brzo. Transformacija se doživljava kao da se dešava „iznutra ka vani“. Stvari izgledaju kao da se „kuhaju“ unutar vas.

 

Sjeti se da se ti odabrao učešće u ovom ponovnom rođenju, i na planetarnom i na ličnom nivou – PLANETARNI SAN, čudo na Zemlji je ono što te je dovelo ovdje. Ti postaješ živi model nove stvarnosti. Kao emisar velike promjene, ti postaješ transformator kolektivnog mita. Jašući na krijesti vala, ti se krećeš ka vani i unutra na svom putovanju kući – za sebe i za sve one koji će uslijediti poslije tebe.

 

Jednostavan katalizator za ovu katapultirajuću silu je integracija dualiteta u tebi. Ova unutarnja integracija sjenki je ono što će stvoriti čudo. Lična sjenka je jednostavno ono što je odvojeno od svjetlosti pune svjesnosti. Integrirajući svoju sjenku, oslobađaš se iluzije postojanja ispravnog i neispravnog, te dobrog i lošeg. Sjenka ti daje priliku da u sebi utemeljiš svoje prošireno sopstvo.

 

Svjesnost je strukturalna metafora koja poziva na transformaciju. Što više tvoja svjesnost postaje kristalizirana, usmjerena i kompleksna, to više ona privlači proces rasipanja da se razotkrije i da ga se oslobodiš. Kako putuješ po spiralnom vrtlogu svjetlosti, dosežući stalno-šireća područja istine, tvoja kristalizirana energija slama i transcendira formu. Ovaj proces može biti vrlo intenzivan, ali ako ga prihvatiš, možeš biti transformiran u oslobođenog avanturistu – božanskog glumca koji može igrati bilo koju ulogu, bez da se veže za nju.

 

PLAVA OLUJA KAO VISE JA I VODIC (ti si vođen svojom udvostručenom moći)

 

Harmonična mudrost utjelovljena u Kauaku je sloboda, koja se može definirati kao stanje bića koje nije ograničeno sudbinom, karmom, potrebitošću ili okolnostima svojih odluka ili akcija. Sloboda je otvorena stvarnost u kojoj ti znaš da imaš izbor svakog trenutka. Ovo stanje bića potiče od urođene percepcije stvarnosti. To je shvatanje da si ti „glumac“, slobodan da igraš bilo koju ulogu u bilo kojem trenutku bez da se za ikoju od njih vezes. Ti radis sa svojim zivotnim “scenarijima”, svojim privitcima I percepcijama, kako bi ih oslobodio. Iz ove perspective dolazi najispunjenija sloboda: uciti kako zivjeti u prirodnjoj harmoniji I uniji s bozanskom voljom.

 

U glazbi, ovaj concept je izrazen terminom “a piacere”, sto znaci “na zadovoljstvo izvodjaca”. Kao bozanski glumac uskladjen s bozanskom voljom, ti si Slobodan u svakom trenutku da pleses ples ekstaze.

 

Muzicki opis ove harmonije je senza, sto znaci “bez mjere”. Ovo se odnosi na kompoziciju koja ima osjecaj slobode. Kakos u sva ogranicenja I odvajanje iluzije, sloboda je bez mjere.

 

ŽUTO SUNCE

 

Žuto Suce je podsjetnik da TI jesi, u svakom trenutku, u sredistu svega sto jest. Na tvom putovanju prema sjecanju, gradis Svjetlosno tijelo kako bi se vratio/la domu u zvijezdama koje nikada zapravo nisi napustio/la. Vrati se kao dijete svetih u Veliko Sredisnje Sunce! Ti se Kruna stvaranja, u kojem je usadjen uzorak solarnog uma. Ti si Bozje sjeme, refleksija kozmicke svjesnosti. Ti si ljubav ucinjena vidljivom.

 

Otkrij jednostavnu tajnu inkodiranu u Ahau-ovu zvijezdu: ti si bezuvjetna ljubav, kamen neunistivog oslobodjenja, zraci tim Znanjem u svim svojim mislima i postupcima. Voli cijelu kreaciju. Pridruzi se plesu svijetlosti, temeljnoj trajnici prirode i isijavaj cistocu svoje istinske biti. Velika je moc u jednostavnom poistovjecivanju sa svjetloscu:

 

"Kako je gore, tako i dolje". Ti si u Bogu i Bog je u tebi.

 

Dok izrazavas bezuvjetnu ljubav, postajes vise nego sto si prije dozivljavao/la sebe da jesi. Postajes prociscen/a, presvijetljen/a, pun/a manifestacija svog bozanstva. U zagrljaju svoje ljudskosti, prihvati sebe i druge bezuvjetno. Uvecaj svoju punu prisutnost. Ahau ce doci u nebrojenim oblicima da ti pomogne. Budi bezgranican/na. Prihvati i shvati prirodu suda, straha, svijetlosti i tame unutar sebe i drugih. Voli i prihvati sebe kakav/va jesi i druge, oslobodjen/a prijasnjih granica. Ti si Zora Suncevog doba!

 

Kako prilazis svojoj svjetlosnoj jezgri pronaci ces cistu svijest koja je prirodno nevina. Na ovom mjestu je um potpuno vracen u svoje prvotno stanje otvorenosti (receptivnosti). Cistoca misli i sloboda postaju izrazaj bica, a blazenstvo postaje tijelo. U toj jezgri svijetlosti, nova stvarnost se radja. Iz ujedinjenja bozanskog muskog i zenskog aspekta radja se solarna bespolnost kozmicke svjesnosti.

pretraga sajta

izdvajamo

besplatno na sajtu

BESPLATNO OPŠIRNIJE

KALENDAR DOGAĐAJA

BEOGRAD, NOVI SAD...

oglašavanje seminara, predavanja, tribina, radionica.

Kako postaviti dogadjaj na kalendar?

POLEMIKA NA TEME SAJTA
VIRTUELNE PROMOCIJE

uputstvo za pristup

za ULAZ klikni na sliku

povremeno je potrebna šifra: sokak