Subud - Latihan

 

Manje poznata metoda kod nas. Evo kratkog teksta.

Za vrijeme latihana postoji potreba za tjelesnim pokretima koji kao da su vođeni od strane inteligencije izvan nas i našeg osobnog integriteta, mentalna inspiracija također "dolazi odozgo". Nakon latihana još nekoliko dana traje blagi uzdižući osjećaj sreće i ispunjenosti.

 Subud je duhovni pokret koji povezuje više od 15 000 članova iz 80 zemalja diljem svijeta.

Jezgro pokreta je snažno transcendentalno iskustvo latihan (indonezijski vježba), koje je prvi put spontano iskusio indonezijski mistik Muhammad Subuh Sumohadiwidjojo Bapak, 1924. godine.

On je doživio snažan trans koji je vodio njegove tjelesne pokrete, inspirirao misli i dao mu osjećaj euforije, na kraju ramazanskog posta. Trans se nastavljao svake večeri u isto vrijeme i vremenom je shvatio da ga može kontrolirati, zaustaviti i voljno započeti kada god poželi. Shvatio je i da ga može lako prenositi drugim ljudima.

Bapak (indonezijski otac, kako ga mi nazivamo u Subudu) je iz toga neobičnog iskustva zaključio da je to stanje svijesti sigurno dar od Boga, praktičan način izravnog kontakta s božanskim. Indonezijski je islam dovoljno liberalan da prihvati i takav stav, stav da je iskusio i može prenositi bolji način kontakta sa božanskim od uobičajenih rituala u monoteističkim religijama.

Vremenom je oko njega izrastao pokret koji se je proširio čitavim svijetom.

 

Kako izgleda iskustvo latihana?

Teško ga je točno opisati, osjećaj kontakta sa snažnom uzdižućom energijom koja stvara euforiju, lakoću tjelesnih pokreta i izmijenjeno opažanje sebe i okoline. Za vrijeme latihana uobičajena dnevna svijest i dalje postoji nedirnuta, ali postoji još jedan novi nivo svjesnosti koji je tako ugodan da praktičar želi u njemu ostati što duže ...

Za vrijeme latihana postoji potreba za tjelesnim pokretima koji kao da su vođeni od strane inteligencije izvan nas i našeg osobnog integriteta, mentalna inspiracija također "dolazi odozgo". Nakon latihana još nekoliko dana traje blagi uzdižući osjećaj sreće i ispunjenosti.

Posljedice redovitog latihana su vidljive i u svakodnevnom životu, poboljšavaju se sve osobne sposobnosti, česta pojava je i mijenjanje načina života, osobnog imena i sl. Bapak je to objasnio osobnim usavršavanjem pod božanskim vodstvom u osobu kakva bi idealno trebala biti prema Božjem planu, da bi služila višim ciljevima, oslobođena utjecaja svakodnevnog života prema destruktivnim osobnim i društvenim obrascima.

 

Što je zaista latihan?

 

Suvremena znanost nema odgovor; promjena biokemijskih omjera u mozgu ispitanih toliko je neobično brza i intenzivna da ne postoji iskustvo koje bi se moglo usporediti sa latihanom. Promjene koje praktičar meditacije stekne kroz godine prakse, praktičar latihana doživljava u sekundi ...U Subudu danas postoje različita mišljenja što je latihan.

 

Subud danas

 

Danas, kada je osnivač pokreta mrtav, Subud nastavlja živjeti i rasti; članovi su stalno u kontaktima, redovito se okupljaju na kongresima. Osnivač nikada nije bio autoritet, autoritet je latihan, ono što primate u latihanu kao dobro za vas iznad je svakog drugog savjeta.

Članovi su pripadnici svih rasa, religija i osobnih afiniteta.

Iskustvo latihana je otvoreno za svakoga tko se osjeća pozvanim da ga iskusi, osnivač ga nije želio širiti uz reklamiranje i sl. tako da informacija stiže odabranima spontano, poslije čega slijedi samopropitivanje.

Naravno, "dar od Boga" nitko nema pravo naplaćivati, te je latihan ostao jedno od rijetkih duhovnih iskustava oslobođenih komercijalizacije.

 

preuzeto sa prijateljskog: http://www.liberatapublishers.com/subudhr.html

pretraga sajta

izdvajamo

besplatno na sajtu

BESPLATNO OPŠIRNIJE

KALENDAR DOGAĐAJA

BEOGRAD, NOVI SAD...

oglašavanje seminara, predavanja, tribina, radionica.

Kako postaviti dogadjaj na kalendar?

POLEMIKA NA TEME SAJTA
VIRTUELNE PROMOCIJE

uputstvo za pristup

za ULAZ klikni na sliku

povremeno je potrebna šifra: sokak