O spiritualnim tehnikama

 

Spiritualni rast nije neki tehnološki fenomen zato će bilo kakva tehnika postati prepreka. Ti ćeš početi da se vežeš za tehnike. Upravo to se i događalo milionima ljudi. Tragajući za spiritualnim rastom, došli su do učitelja koji su im dali tehnike. Tehnike su im pomogle da postanu mirniji, tiši, opušteniji, da se dobro osjećaju, ali tada su tehnike postale potpuno esencijalne. Oni se više nijesu mogli osloboditi tih tehnika. Ako bi napustili te tehnike, svo njihovo iskustvo bi sa time nestalo. Čak iako bi te tehnike bile praktikovane godinama, samo u tri dana apstinencije, to iskustvo bi iščezlo. I zaista, tehnike ti ne mogu omogućiti spiritualni rast, ali ti daju jednu halucinaciju koja izgleda nalik spiritualnom jer ti ne znaš što je to spiritualni razvoj.

 

 

Zapamtite, promatranje, svjedočenje, nije nikakva tehnika; to je u tvojoj prirodi. Tehnike proizvode nešto; promatranje jednostavno oživljavaju to što već postoji. Ono ništa ne stvara; naprotiv, to te može osloboditi nekoliko iluzija koje ste nosili za sobom jer nijeste dovoljno promatrali tako da nijeste ni zapazili da postoje iluzorni fenomeni.

 

Zabluda može biti proizvedena lako tako da um uvijek uživa u tehnikama. Ko je taj koji koristi tehnike? Um je taj koji nastoji da bude gospodar tih tehnika. Zapažnje je izvan uma. Um ne može zapažati. To je jedina stvar koju um ne može postići. Zbog toga se to i ne da zatrovati; um u tome ne može zastraniti. A bilo je mnogo ljudi, mnogo takozvanih svetaca, proroka, mesija - koji su živjeli u halucinaciji, koji nijesu nikada uspjeli da spoznaju jednostavni i prirodni proces zapažanja.

 

Bolje je da se nikada ne uputite u nijednu tehniku. Zapažanje je tako jednostavno i čisto; nemojte to nikada zatrovati ničim. A to je i tako prostrano, tako kompletno da vam ništa drugo nije ni potrebno. Ali um uvijek teži za nekim tehnikama jer on može kontrolisati tehnike. Um je tehničar; tehnologija je njegovo polje. Ali zapažanje je van njegove kontrole. Ono je izvan toga, ono je iznad toga; zapravo, to je smrt uma. Ako zapažanje, ako moć promatranja raste u tebi, tada će um zamrijeti. A svi ti ljudi, nalik Maharišiju Maheš Yogiju, koji propovijeda transcendentalnu meditaciju, daju tehnike u kojima se um osjeća savršeno dobro. Ali tu nema nikakvog rasta. Svi takvi ljudi su iskorišćavali čovječanstvo dajući mu tehnike - a to su i najgora moguća iskorišćavanja jer zaustavljaju evoluciju.

 

Ja sam protiv svih tehnika. Ja sam za jednostavni, prirodni proces koji vi već posjedujete, koji ponekada i koristite. Onda kada ste razljućeni, kako ćete biti svjesni toga? Ako samo postoji ljutina, i ako nema nikoga da to uoči, vi nikada nećete biti svjesni tog raspoloženja. Bijes sam po sebi ne može biti svjestan toga. Zato ste vi svjesni onda kada sre ljuti, kada nijeste ljuti, onda kada se osjećate dobro ili kada se ne osjećate dobro. Ali vi nijeste koristili tu mogućnost zapažanja dosljedno, naučno, duboko i potpuno u svakoj fazi razuma. A po meni, riječ zapažanje sadrži pravu suštinu meditacije.

 

OSHO

The Path of The Mystic

pretraga sajta

izdvajamo

besplatno na sajtu

BESPLATNO OPŠIRNIJE

KALENDAR DOGAĐAJA

BEOGRAD, NOVI SAD...

oglašavanje seminara, predavanja, tribina, radionica.

Kako postaviti dogadjaj na kalendar?

POLEMIKA NA TEME SAJTA
VIRTUELNE PROMOCIJE

uputstvo za pristup

za ULAZ klikni na sliku

povremeno je potrebna šifra: sokak